Gör egna spel

Här följer förslag på hur man kan tillverka spel. Några har jag själv tillverkat.

Av Göran H I Johansson
Pappersvikning. Att genom pappersvikning (origami) tillverka spelpjäser och tärningar är oftast den enklaste metoden. Och till detta behöver man en ask. Några exempel får illustrera. Det finns mer komplicerade modeller. Konerna tar ungefär 2 minuter att vika, tärningen och asken vardera 10 minuter.
Konen används som spelpjäs. Lämpligt pappersformat är ungefär 4*4 centimeter. Vik efter linjerna.
Kuben används som tärning. Lämpligt pappersformat är ungefär 10*10 centimeter. Vik först så du får en kant i mitten. Vik in flikarna.
Asken gör du lämpligen två av, men använd papper av lite olika format. Om du för den ena asken använder formatet 20*20 centimeter och för den andra 21*21 centimeter så kan du ha den ena som botten och den andra som lock. Vik så det blir en kant i mitten. Vik så det blir en kant 1/4 väg från ytterkanten. Utifrån. Inifrån. Inifrån.
Även spelplaner kan göras genom pappersvikning. Man använder samma form av pappersvikning som för tärning. Men de hänger dåligt ihop. Så jag provade först att limma en, och sedan tejpade jag en annan. Tejpandet gick bäst. Men även tejpandet gav ojämnt resultat. Så för att göra spelplaner genom vikning bör man endera ha bättre handlag än jag har, eller en del tålamod.
Målning. Ofta är det aktuellt att måla spelplanen. När jag själv har målat har jag gjort erfarenheten att det går åt ungefär 1 dl färg per kvadratmeter plywood (om man målar ena sidan bara). Sandpappra alla ojämna delar före målning. Det finns färger som blir relativt torra på mindre än en halvtimme, men i praktiken bör man ändå se upp de närmaste dagarna. Själv har jag ritat rutnät med blyerts innan jag målat. Men blyerts syns genom vissa färger, så radera onödiga linjer innan du målar. Är du händig kan du lugnt måla siffror, bokstäver och streck med pensel, men är du lika opraktisk som jag själv så bör du använda färgpenna för att få trevligt resultat. Vissa mörka färger lyser igenom om du målar med ljus färg ovanpå, men här får du prova dig fram, för det finns många ljusa färger som är ogenomskinliga.

Madrasserade kuvert = Spelplaner.
Ibland behövs madrasserade kuvert. Kan fixas genom pappersvikning. Och på köpet kan man få spelplaner. Mottagaren får nog ett gott skratt om emballaget kan användas till mer än bara till att skydda ömtåliga saker.
Kvadraterna tar runt 1 minut vardera att vika. Den som så snabbt som möjligt vill skapa ett emballage använder stora ark. 12 ark på vardera 210*210 mm ger ett kuvert som ungefär motsvarar A4-format.
Pappersrutorna hänger dåligt ihop, så tejpa helst innan du limmar fast spelplanerna på papperet.
Använder du vitt papper kan du skapa ett vadderat kuvert på ungefär A4-format till en kostnad av några kronor. Färgat papper är dyrare, men ändå relativt billigt. Och mindre kuvert är proportionellt billigare. Du kan lätt skapa godtyckligt stora kuvert genom att helt enkelt tejpa ihop flera godtyckligt stora papper. Behöver du styvare emballage är även det lätt fixat. Använd då styv papp.
Under transport gör spelpjäser störst nytta om de används som extra vaddering, och de kan då ligga i plastpåse.
Behöver du ännu mera vaddering kan du skapa spelplaner som inte är fastlimmade på kuvertets insida. Men se upp om du vill vika eller rulla en spelplan. I synnerhet om du klistrar ihop två spelplaner baksida mot baksida.

Spelmöbler.

Spelbräde kan lätt utformas som bricka, bord eller förvaringsmöbel. Tillverkar man en låda kan man måla spelplaner på utsidorna.

Tillfälliga spelpjäser.

Saknas tillfälligtvis spelpjäser finns det mycket som kan användas i stället. T ex karameller (lämpligen invirade i papper), fingerringar, knappar eller mynt. Den som har lust att tillverka egna spelpjäser kan tänka på att flera typer av ädelstenar är förhållandevis billiga. Den händige kan även notera att silver är lätt att smida, och inte särskilt dyrt i små kvantiteter.

Hur lång tid tar sådant här arbete? Tja, de olika modellerna tar olika lång tid att vika. Två exempel får räcka. 64 pjäser till Othello tar nog en hel dag att vika. Den som vill ha koner som pjäser i Alquerque får nog räkna med att hålla på i en timme, men det finns figurer som går långsammare att vika.

Storleken på spel. En fördel med att tillverka själv är att man kan få spelen i valfri storlek. För den som skall skänka bort spel till någon som ser dåligt kan det vara en fördel att låta alla delar vara i relativt stort format. För den som reser mycket kan det omvänt vara en fördel med ett litet format. En variant på stort spel är när man vill ha människor som levande spelpjäser. Den som har ett favoritspel kanske vill ha det i trädgården i stort format. Den som vill spela utomhus kan vilja ha spelpjäser som är så stabila att de stannar på sin plats även om det blåser en aning. Då är stora pjäser en fördel.

Domino. Tar 4 timmar att tillverka. Till brickorna används plywood i formatet 2*4 cm. Till askarna används papper med måtten 21*21 cm. Sandpappra brickornas kanter före målandet. Det går åt mindre än 15 ml färg. Klarlacka om du vill, men då brickorna normalt skall ligga i sin ask när de ej används så är det knappast nödvändigt.

Minigolf i miniatyrformat. Valfri kula kan användas som boll, men stålkula jämnast.

Othello. Pjäserna skall ju vara svarta på ena sidan och vita på den andra. Att göra det med ett papper är omöjligt. Men man kan ta 6 papper och vika en kub. Obs att till skillnad från tärningen måste man vända ”avigsidan” ut på två av papperen. Och de två måste därför vikas spegelvänt. Dessutom hänger den inte ihop lika bra, så den behöver klistras.

Wari. Det brukar spelas i gropar på ett spelbräde. Att tillverka 14 skålar genom pappersvikning är lätt. Det är bättre att limma än att tejpa fast skålarna vid varandra. Tar någon enstaka timme att tillverka. Kom ihåg att använda klädnypor när du limmar. Valfria kulor, men välj dem i en storlek som gör att det går in (ungefär) 15 i en skål. Jag provade med att använda dominabrickor som ”kulor”, men de var lite för stora, eftersom jag hade relativt små skålar. Som alternativ till kulorna kan du däremot prova pappbrickor, om du ändå har minst 48 sådana. Vill du prova med små kulor kan du sätta pinnar genom hålen i kulorna.

15-spelet. Tar drygt 1 timme att göra. Själv misslyckades jag med att få samtliga 15 brickor lika stora. Att såga för hand, som jag delvis gjorde, ger lätt ett ojämnt resultat. En möjlighet kan vara att i efterhand försöka minska storleken på de största bitarna. Alternativt sågar man upp för många bitar och använder sedan dem som skiljer sig minst i storlek. Skall man tillverka flera spel kan man dela upp bitarna efter storlek, så att spelen får lite olika storlek.
Ju större bitar, desto mindre betydelse har skillnader på enstaka millimetrar för de olika bitarna, så gör gärna ett stort spel. Sandpappra och måla helst bitarna innan du sågar till ramen, så vet du bäst hur stor ramen behöver vara.
Bitarna ramlar lätt ur ramen, så klistra gärna på papp även på ovansidan så att det bildas en kant. Kommersiella spel brukar dessutom ha skåror och motsvarande utbuktningar på brickorna så att de hakar i varandra.
För tillverkningen av detta spel är en smula händighet användbar.

8 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.